Navštivte nás

PŘEČTI SI...

 

 

PŘÍBĚH ACTIMELU

 

Nejsme z těch, kteří jdou s davem. Snažíme najít svou vlastní cestu a dělat věci po svém. 

Historie

Na počátku 90. let jsme se pokusili vytvořit fermentované mléko s novým bakteriálním kmenem. O několik let později jsme uvedli naše unikátní fermentované mléčné produkty obsahující klasické jogurtové kultury Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus spolu s exkluzivním probiotickým kmenem L. casei Danone v charakteristické malé lahvičce. Každá lahvička obsahovala, kromě uvedené standardní jogurtové kultury, 10 miliard těchto bakteriálních kmenů. 

Actimel tak, jak ho znáte, byl poprvé uveden na trh v Belgii v roce 1994 a rychle se z něj stal oblíbený mléčný produkt. S každým rokem se k Actimelí rodině přidala další země. V současnosti se prodává ve více než 30 (většinou evropských) státech, dále v Severní a Jižní Americe, a na Blízkém východě. Ročně se spotřebuje téměř 2,6 milionu lahviček Actimelu (více než 7000 lahviček za den).

Příchutě

Dříve byl Actimel vyráběn pouze ve formě „originál“, nyní existuje více než 20, převážně ovocných příchutí; jahoda, lesní ovoce, tropické ovoce, granátové jablko-borůvka-maca, mango-goji-kurkuma, šípek-brusinka-červený rybíz, rakytník-černý rybíz-acai, jahoda-banán, malina, kokos a další. Některé oblasti mají své vlastní specifické příchutě dle lokálních preferencí, např. v Rusku je to třešeň a zázvor, v Kanadě borůvka apod.

 

 

FERMENTOVANÉ MLÉKO

 

Fermentované potraviny vznikají působením mikroorganismů. Fermentační proces se používá v různých potravinách – od nakládaných okurek, ovoce, ryb a chleba až po pivo. Z fermentovaného mléka se vyrábí i sýry a jogurt a spousta nejrůznějších dalších potravin na celém světě:

Amasi: Fermentované vydlabané tykve s jemnou sýrovou chutí, tradiční africké jídlo
Filmjölk: Tekutý jogurt ze Švédska s jemnou, lehce kyselou chutí
Kefír: Fermentovaný mléčný nápoj vyráběný s hrudkami. Konzumuje se po celém světě, ale původně pochází z kavkazské oblasti v Rusku
Kumys: Produkt z Mongolska a střední Asie, který se dříve vyráběl z koňského mléka. Nyní se vyrábí z kravského a má kyselou chuť a šumivou texturu
Labneh: Husté a kyselé jídlo vyrobené ze slitého jogurtu, oblíbené na Středním východě
Lassi: Jogurtový nápoj, populární v Indii a Pákistánu. Buď se připravuje slazený ovocem nebo slaný, dochucený kmínem a čili
Mishti doi: Indický dezertový jogurt slazený hnědým cukrem nebo melasou
Villi: Severský jogurt pocházející z Finska, má viskózní konzistenci a jemnou chuť

Fermentované potraviny mají dlouhou bohatou historii a pojí se s nimi mnoho slavných příběhů. Třeba Čingischán, ambiciózní válečník a zakladatel Mongolské říše, krmil svou armádu fermentovaným mlékem – kumysem, protože věřil, že udržuje vojáky v síle a dobré kondici. Známý španělský architekt Gaudí si dopřával jogurtové produkty k snídani a též byl přesvědčen o jejich prospěšnosti.

Právě objev a zkoumání různých druhů fermentovaného mléka se staly původně inspirací k vytvoření Actimelu, nápoje, který vám pomůže k lepšímu startu do nového dne a připraví vás na vše, co vás v jeho průběhu potká.

 

 

BAKTERIE V NAŠEM SVĚTĚ A V NÁS

 

Bakterie jsou jedny z prvních živých forem na planetě a pravděpodobně přežijí dlouho po nás. Vyskytují se prakticky po celém světě. Některé jsou schopné přežívat za velice extrémních podmínek, například v sopečném prostředí, gejzírech, a dokonce i v hlubokomořských hydrotermálních proudech.

Každý z nás je hostitelem asi 150 různých druhů bakterií. Za normálních podmínek je jejich přítomnost prospěšná, poskytujeme jim jídlo, dobré podmínky pro vývoj a ony nám různými způsoby pomáhají zůstat zdravými. Jsou takovým tichým partnerem našeho zdraví. Počet mikroorganismů osidlujících naše tělo je dokonce vyšší než počet lidských buněk. Méně extrémní bakterie žijí v různých částech lidského těla, především pak v trávicím systému. Společenství bakterií žijících v harmonii s naším tělem se nazývá „mikrobiota“. 

Zajímavost:

Povrch kůže průměrné osoby je asi 2 m², alepovrch střeva srovnávají někteří autoři s povrchem poloviny badmintonového kurtu, nebo dokonce s tenisovým kurtem. Tak velký povrch je svým způsobem zranitelné místo, citlivé na mnoho vnějších vlivů, jako jsou živiny, látky a odlišné střevní bakterie. Proto bychom měli pečlivě sledovat, co jíme. Ve střevě se nachází 70 % buněk našeho imunitního systému.