Navštivte nás

FERMENTOVANÉ MLÉKO

 

Fermentované potraviny vznikají působením mikroorganismů. Fermentační proces se používá v různých potravinách – od nakládaných okurek, ovoce, ryb a chleba až po pivo. Z fermentovaného mléka se vyrábí i sýry a jogurt a spousta nejrůznějších dalších potravin na celém světě:

Amasi: Fermentované vydlabané tykve s jemnou sýrovou chutí, tradiční africké jídlo
Filmjölk: Tekutý jogurt ze Švédska s jemnou, lehce kyselou chutí
Kefír: Fermentovaný mléčný nápoj vyráběný s hrudkami. Konzumuje se po celém světě, ale původně pochází z kavkazské oblasti v Rusku
Kumys: Produkt z Mongolska a střední Asie, který se dříve vyráběl z koňského mléka. Nyní se vyrábí z kravského a má kyselou chuť a šumivou texturu
Labneh: Husté a kyselé jídlo vyrobené ze slitého jogurtu, oblíbené na Středním východě
Lassi: Jogurtový nápoj, populární v Indii a Pákistánu. Buď se připravuje slazený ovocem nebo slaný, dochucený kmínem a čili
Mishti doi: Indický dezertový jogurt slazený hnědým cukrem nebo melasou
Villi: Severský jogurt pocházející z Finska, má viskózní konzistenci a jemnou chuť

Fermentované potraviny mají dlouhou bohatou historii a pojí se s nimi mnoho slavných příběhů. Třeba Čingischán, ambiciózní válečník a zakladatel Mongolské říše, krmil svou armádu fermentovaným mlékem – kumysem, protože věřil, že udržuje vojáky v síle a dobré kondici. Známý španělský architekt Gaudí si dopřával jogurtové produkty k snídani a též byl přesvědčen o jejich prospěšnosti.

Právě objev a zkoumání různých druhů fermentovaného mléka se staly původně inspirací k vytvoření Actimelu, nápoje, který vám pomůže k lepšímu startu do nového dne a připraví vás na vše, co vás v jeho průběhu potká.

 

 

BAKTERIE V NAŠEM SVĚTĚ A V NÁS

 

Bakterie jsou jedny z prvních živých forem na planetě a pravděpodobně přežijí dlouho po nás. Vyskytují se prakticky po celém světě. Některé jsou schopné přežívat za velice extrémních podmínek, například v sopečném prostředí, gejzírech, a dokonce i v hlubokomořských hydrotermálních proudech.

Každý z nás je hostitelem asi 150 různých druhů bakterií. Za normálních podmínek je jejich přítomnost prospěšná, poskytujeme jim jídlo, dobré podmínky pro vývoj a ony nám různými způsoby pomáhají zůstat zdravými. Jsou takovým tichým partnerem našeho zdraví. Počet mikroorganismů osidlujících naše tělo je dokonce vyšší než počet lidských buněk. Méně extrémní bakterie žijí v různých částech lidského těla, především pak v trávicím systému. Společenství bakterií žijících v harmonii s naším tělem se nazývá „mikrobiota“. 

Zajímavost:

Povrch kůže průměrné osoby je asi 2 m², alepovrch střeva srovnávají někteří autoři s povrchem poloviny badmintonového kurtu, nebo dokonce s tenisovým kurtem. Tak velký povrch je svým způsobem zranitelné místo, citlivé na mnoho vnějších vlivů, jako jsou živiny, látky a odlišné střevní bakterie. Proto bychom měli pečlivě sledovat, co jíme. Ve střevě se nachází 70 % buněk našeho imunitního systému.